We horen tegenwoordig steeds vaker berichten over burn-out .
19,0 procent van de werknemers (15 t/m 74 jaar) heeft burn-out klachten*
Verslagjaar: 2023
Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, CBS(Centraal Bureau voor de Statistiek), TNO
11,7 procent van de zelfstandig ondernemers (15 jaar en ouder) heeft burn-out klachten*
Verslagjaar: 2023
Bron: Zelfstandigen Enquête Arbeidsomstandigheden, CBS, TNO
*In de NEA en de ZEA wordt deze indicator omschreven als ‘werkgerelateerde psychische vermoeidheid’.
In totaal hadden in 2022 1,6 miljoen werknemers (uit alle leeftijdscategorieën) last van een burn-out- klachten (CBS en TNO, 2022)
En gemiddeld blijven mensen met een burn-out 242 dagen thuis.
We "moeten" steeds meer tegenwoordig. Op je werk wordt veel van je verwacht. En je wil je baan ook behouden. Maar misschien leg jij de lat voor jezelf ook te hoog.
Dan willen we ook nog van alles op de hoogte zijn en constant bereikbaar. Zo kunnen social media ook voor een behoorlijke dosis stress zorgen.
Maar ook pestgedrag en weinig waardering kunnen een oorzaak zijn.
Vaak wordt een burn-out voorafgegaan door een tijd van te veel stress en te weinig ontspanning.
Om echt te begrijpen wat burnout is, zou je het eigenlijk zelf moeten hebben meegemaakt. Het is nauwelijks uit te leggen wat er in je omgaat als je de eerste verschijnselen krijgt. Plotseling iets niet meer durven of kunnen, wat je voorheen gewoon deed, is shocking. Even een boodschap doen, bezoek ontvangen of een boek lezen kan al te veel voor je zijn.
Je begrijpt er niets van en probeert alles onder controle te krijgen. Je merkt dat het niet allemaal gaat zoals je zou willen en je gaat nog meer je best doen. Maar het levert niets op.
Burn-out-verschijnselen zitten niet tussen je oren. Burn-out is veel meer een gevolg van de interactie met je omgeving. Deze verwacht te veel van je (of dat denk je). Misschien verwacht je ook te veel van jezelf, terwijl je niet toekomt aan die dingen die jou energie geven. Zo loopt je energietank langzaam leeg.
Vervolgens loop je de kans om emotioneel uitgeput te raken. Ook merk je dat je houding t.o.v. anderen verandert. Eerst wil je per sé presteren en distantieer je je wat van anderen. Tot het moment komt dat je niet meer kunt en niet meer wil. Ook lichamelijk reageer je door deze uitputting: geïrriteerd, huilen, geen energie meer hebben om iets te doen.
Als je jezelf herkent in eventuele symptomen van een burn-out en begeleiding wil, neem dan gerust contact op.
Unfold Counselling begeleidt je daarbij.